Tavoitteet
Nämä kuntavaalit ovat monella tapaa Tampereelle tärkeät. Uusi valtuusto joutuu ratkomaan ainakin neljää suurta ongelmaa: kuntatalouden kestävyys, ilmastonmuutos, väestönkasvu ja kaupunkiköyhyys vaikuttavat meihin seuraavan neljän vuoden aikana. Tästä ei selvitä ilman asiantuntevaa, maltillista ja päätöksiin pystyvää valtuustoa.
Kuntatalous on kääntynyt väärään suuntaan. Tamperelaisilla menee aiempaa huonommin leikkausten, hyytyneen talouskasvun ja lisääntyneen työttömyyden takia, mikä puolestaan syö verotuloja ja uskoa tulevaisuuteen. Veroaste on tässä tilanteessa liian matala ja kulut liian suuria. Ehdokkaat, jotka väittävät, että tilanne voitaisiin muka korjata ilman veronkorotuksia, velanottoa ja leikkauksia, yksinkertaisesti valehtelevat. Kaikkia näitä keinoja valitettavasti tarvitaan, mutta kohtuudella. Olen hoitanut työkseni talousasioita parikymmentä vuotta ja ollut mukana useiden organisaatioiden hallinnossa. Kaupungin talous saadaan kuntoon, mutta löysää rahaa ei ole. Investointien kanssa on oltava tarkkana ja pidettävä huoli tuloista.
Ilmastonmuutos vaikuttaa jokaiseen yhteisöön kaikkialla maailmassa. Me emme voi ajatella, ettei se koskisi myös Tamperetta. Tarvitaan pieniä tekoja, tarvitaan isoja tekoja. Olen rautateiden tutkijana iloinen siitä, että kiskoliikenteen ja erityisesti ratikan hyödyt on vihdoin ymmärretty. Sähköbussillakin on mukava matkustaa. Kun joukkoliikenne kehittyy, myös ruuhkat vähenevät ja autoilijatkin hyötyvät. Aurinkovoimaa pitäisi tuottaa Tampereella paljon enemmän - kerrostalojen ja markettien katoilla olisi kyllä tilaa. Kaupunki voisi vauhdittaa energiamurrosta tarjoamalla tonttivuokriin määräaikaista huojennusta, joka sidottaisiin uusien paneeli-investointien tehoon.
Kaupungin kasvu on ollut arkea Tampereen perustamisesta lähtien. Kasvu edellyttää parempaa joukkoliikennettä, toimivia palveluita ja jatkuvaa rakentamista. Joka vuosi tarvitaan uusia asuntoja ja määrätietoista kaavoittamista. Nyt nostokurkia seisoo valitettavan harvassa. Se tietää lähestyvää asuntopulaa, kalliimpia koteja ja vuokrankorotuksia. Kaupungin pitää kuitenkin kasvaa kestävästi: pidetään huolta myös luontoarvoista ja kulttuuriperinnöstä. Asuntoja tarvitaan ennen muuta sinne, minne saadaan hyvät raideyhteydet.
Kaupunkiköyhyys on pahentunut, kun hallitus on leikannut sosiaaliturvasta ja työttömyys lisääntynyt. Siitä kärsivät niin lapsiperheet, yksinasuvat, pienipalkkaiset kuin työttömät. Kaupunkiköyhyys synnyttää huonomaineisia asuinalueita, syrjäytymistä ja sosiaalisia ongelmia. Vaikka kaupunkiköyhyys vaivaa vain osaa tamperelaisista, se heijastuu julkisiin palveluihin, arkiseen kanssakäymiseen ja turvallisuuden tunteeseen. Kaupunki ei voi valitettavasti estää kuntalaisten köyhtymistä, mutta voimme ehkäistä kaupunkiköyhyyden yhteisölle aiheuttamia ongelmia. Erityisesti köyhien perheiden lapsia pitää auttaa elämässä eteenpäin, jotta vähennämme ylisukupolvista köyhyyttä.
Kotikulmiini Messukylään liittyvistä aiheista voit lukea tästä.

Kärkitavoitteet
Vaaleissa haluan nostaa erityisesti esiin kolme kärkitavoitettani, joissa minulla on myös vankinta osaamista.
Koulutus kuntoon. Mikään kaupunki ei pärjää, jos emme pidä lapsista ja nuorista huolta. Kaupunki voi kaikkein eniten vaikuttaa tähän koulutuksen kautta. Tarvitaan terveet koulurakennukset ja toimivat oppimisympäristöt, opettajille riittävät resurssit tehdä töitä oppilaiden kanssa ja toimiva oppilashuolto, jolla pystytään puuttumaan myös syrjäytymiseen, kiusaamiseen ja muihin ongelmiin. Myös lasten harrastukset ovat todella tärkeä asia. Kahden koululaisen isänä ja kasvatustieteen maisterina tunnen koulumaailman montaa kautta.
Kiskoja, kiskoja. Rautateiden renessanssi on käynnissä ympäri maailmaa. Kiskot toimivat joukkoliikenteessä, kunhan matkustajia on riittävästi. Tamperekin siirtyy yhä enemmän raiteille. Ratikkaverkostoa on laajennettava Pirkkalaan ja Linnainmaalle. Lähijunaliikenteen lisääminen vaatisi ennen muuta ratainfran parantamista, jotta vuorovälit saataisiin riittävän lyhyiksi. Silloin tällöin puksutteleva juna kulkisi tyhjänä.
Kokemukset Tesoman aseman matkustajamääristä pistävät jäitä hattuun - lähijunaliikenteen lisääminen edellyttää pitkäjänteisyyttä ja seudullista yhteispeliä. Rautatietutkijana pidän epärealistisina niitä ajatuksia, joilla vanhat "lättähatut" hoitaisivat yhteydet puoli-ilmaiseksi. Ei se niin mene, raideliikenne pitää hoitaa kunnolla. Ratikkaverkostoa laajennetaan 2030-luvullakin.
Kulttuurikaupunki. Ensin korona kuritti kaupungin kulttuurielämää kovalla kädellä ja sitten oikeistohallitus löi leikkauksillaan. Nyt on tärkeää, että valtuustossa on ihmisiä, jotka ymmärtävät kulttuuri-ihmisten arkea ja tietävät, miten taidetta käytännössä tehdään. Minulle tärkeitä ovat niin museot, teatteri, musiikki, kuvataiteet kuin kirjallisuus. Erityisesti kulttuuriperinnön suojelussa pystyn käyttämään osaamistani: vanhan säilyttäminen ja korjaaminen on usein tie rikkaampaan kaupunkiympäristöön.

Periaatteet
Kaupunginvaltuutetun arvot ovat äänestäjille tärkeitä. Vaikka ne eivät liittyisi jokaiseen päätökseen, on tilanteita, joissa päättäjän on kerrottava, missä raja menee.
Oikeudenmukaisuus ja syrjimättömyys. Minä lähden siitä, että jokainen ihminen arvokas sellaisena kuin on. Ketään ei saa syrjiä ja päätöksenteossa pitää toimia oikein. Ei riitä, että noudattaa lakia - pitää tehdä oikein ja olla heikomman puolella.
Ei rasismia, ei vihapuhetta. En hyväksy minkäänlaisia rotuoppeja ja loukkaavia puheita. Tampere on kasvanut ja pärjännyt siksi, että tänne on ihmisten ollut helppo tulla - niin pitää olla jatkossakin. Maahanmuuttajien kotoutuminen ja kielen oppiminen ovat tärkeitä asioita.
Hyvä hallinto. Julkisessa tehtävässä toimivien on tärkeä ymmärtää omat rajansa. Vastustan korruptiota, haluan päätöksentekoon avoimmuutta ja vaadin hyvään hallintoon sitoutumista myös muilta. En ole ehdolla siksi, että saisin paljon luottamuspaikkoja ja kokouspalkkioita. Jos epäilen olevani esteellinen, jäävään itseni. Minulla ei ole vaalirahoittajia, vaan maksan vaalikampanjan kulut omista varoistani.

|