Kalle Kallion kotosivutKallen kuva
KalleMuseotMennytRauhaTaidePolkujaPortfolio

 

 

> ETUSIVU

> YHTEYSTIEDOT

> GALLERIA

> AAKKOSET

 

Kallen aakkoset

A

Akateemisuus. Opinto-oikeuteni on voimassa ja käytän sitä elinikäisen oppimisen hengessä. Yliopisto on upea instituutio ja akateeminen vapaus sen kirkkain kruunu. Varjopuolia ovat mielestäni tiedemaailman valtataistelut ja akateemisiin traditiohin liittyvä tyhjänpäiväinen tärkeily - molemmista yritän pysyä etäällä.

 
B Bibliofilia on vaarallinen taipumukseni. Suurin huonekaluni on kirjahylly, joka täytyy jatkuvasti. Yritän parhaani mukaan välttää divareita, kirjamessuja ja -kauppoja, koska tiedän hamuavani uusia kirjoja jos vain mahdollista.
 
C

Corto Maltese. 1900-luvun alkupuolella eläneestä maltalaisesta merimiehestä kertova sarjakuva, jota mainio Hugo Pratt piirsi. Ylipäätään sarjakuvat ovat ihania ja olen itsekin niitä tuhrannut. Moneen vuoteen en vain ole saanut mustepulloa avattua.

 
D Demokratia. Jos tarkemmin määritelmiä tälle hyvälle ja tärkeälle asialle tarvitaan niin sosialidemokratia kuulostaa kyllä sopivalta.
 
E Etelä-Pohjanmaa. Geneettiset juureni ovat paljolti paikannettavissa jonnekin Seinäjoen ja Ilmajoen seutuville, vaikka olen syntynyt Oulussa. Jääräpäiset piirteeni ja taipumuksen työhulluuteen pistän kyllä tuon perimän piikkiin. Tunnetuin esi-isäni taitaa olla Jaakko Ilkka.
 
F

Feminismi. Ilokseni lähelläni on ollut useita viisaita naisia, jotka ovat opettaneet hahmottamaan tasa-arvokysymyksiä. Nykyisin hämmästyn tavatessani naisen, joka kieltää olevansa feministi. Miksi ihmeessä?

 
G Gandhi. Olen vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä ja Gandhi on siten kiinnostava ja tärkeä hahmo. "Ei ole tietä rauhaan, rauha on tie" on kelpo ohjenuora, jonka noudattaminen tekisi hyvää monelle maailmanpolitiikan toimijalle.
 
H Historia. Menneisyys kiehtoi minua jo lapsena ja hyvät historialliset tarinat saavat vieläkin innostumaan kuin pikkupojan. Historiaa lukemalla osaa suhteuttaa myös tämän päivän tapahtumia ja asioita - ehkä siksi historioitsijat ovat kovin kyynistä väkeä.
 
I Idealismi. Jos haluamme vaikuttaa tämän maailman suuriin tai pieniin asioihin, tarvitaan aina tervettä idealismia. Ilman lujaa uskoa asioihin, itseensä ja toisiin, lukemattomat hyvät asiat jäisivät saavuttamatta. Olipas se ylevästi sanottu.
 
J Jalkapallo. En ole kovinkaan urheilullinen, mutta Kuningas Jalkapallo vetää minua vastaansanomattomasti kesäisin vihreän veran ääreen, kaveriporukan kesyjen pihapelien pyörteisiin. Kuten virolainen rokkari Hendrik Sal-Saller sen kiteyttää: "Se tekee onnelliseksi, jalkapallo on parempaa kuin seksi."
 
K Kerava on hieno kaupunki rautatien varressa. Asuin siellä nuoruuteni. Matka Helsinkiin kestää junalla vain reilut 20 minuuttia.
 
L Lehdet. Minulla on ollut ilo osallistua erilaisten lehtien tekemiseen: opiskelijalehdistä rauhanlehtiin ja kulttuurilehtiin. Sekä toimitustyö että taittaminen ovat erinomaisen mukavaa puuhaa. Luen myös paljon lehtiä ja herään työpäivinä riittävän aikaisin, että ehdin lukea aamun lehdet.
 
M Museot ovat mahtavia. Jos lähdet joskus kanssani museoon, voit varautua siihen, ettei sieltä päästäkään ihan hetkessä ulos. Tai jos päästään, pistäydytään heti seuraavaan! Museokäynti hyvällä porukalla pohdiskellen on parasta elämysmatkailua.
 
N

Narri. Liika vakavuus on vaarallista. Jos ihminen askartelee työkseen museoiden parissa ja harrastaa rauhanaatetta, hän luultavasti kuolisi omaan ikävyyteensä ellei osaisi nauraa, erityisesti itselleen. Maailma tarvitsee narreja.

 
O Olut. Viinakaappini tyhjenee varsin verkkaisesti, joten suhdettani alkoholiin voisi luonnehtia ongelmattomaksi. Taidan lukeutua oluen ystäviin.
 
P Polkupyörä on mun limusiini. Talvella en viitsi ajaa töihin, mutta kaupungissa se on ehdottomasti nopein ja mukavin tapa kulkea. Polkiessa voi toivoa pysyvänsä myös itse kunnossa - kunhan muistaa käyttää kypärää.
 
Q Radio Q. Yksi niistä asioista, joita olen jäänyt kaipaamaan. Radiomainoksia, ei kiitos.
 
R

Rautatiet. Junassa matkustaminen on tunnelmallisempaa ja mukavampaa kuin millään muulla kulkupelillä. En silti pidä itseäni rautatiefriikkinä, vaikka graduni käsittelikin 1900-luvun alun radanrakentajia.

 
S Sadankomitea. Radikaali ja asiantunteva rauhanjärjestö.
 
T Työväki. Työväki ja työväen historia ovat leipäpuuni. Työväen historia ja sosiaalihistoria ovat tärkeitä, jotta menneisyydestä ei syntyisi kuvaa pelkkänä eliitin, sotien ja korkeakulttuurin temmellyskenttänä.
 
U Ulkomuseot. Pidän ulkomuseoista, joissa entisajan arkipäivä monesti esitetään elävästi ja mielenkiintoisesti. Erityisellä lämmöllä ajattelen Seurasaarta, jonka ystäväyhdistyksessä olen ollut mukana.
 
V Viro on hieno maa, joka suomalaisten sietäisi tuntea paremmin. Opiskelin viroa yliopistossa ja haluaisin reissata erityisesti Viron maaseudulla.
 
W WWW. Internet on tehnyt monista asioista paljon kiinnostavampia. Olen päivittäin useita tunteja netissä, ensin töissä sitten kotona. Netti on silti mulle vain hyvä väline erilaisten asioiden hoitamista varten. Verkon hienous on kuitenkin siinä, että se ei mahdollista vain tuttujen asioiden hoitamista uudelle tavalla vaan verkon myötä on syntynyt kokonaan uusia tiloja ja todellisuuksia.
 
Y Ydin on hyvä mielipidelehti, jota olen avustanut toimittajana. Taitoin Ydintä vuonna 2000 ja sen jälkeen olen kirjoitellut lehteen tasaisin väliajoin.
 
Z Zen Café. Jos nyt joku artisti pitäisi mainita, niin Zen Café on kyllä hyvä. Olen jokseenkin epämusikaalinen ja tiedostan musiikkityylejä kovin heikosti. Niinpä kuuntelen hyvin erilaisia juttuja Katri Helenasta Pink Floydiin ja Don Johnson Big Bandistä Pohjannaulaan.
 
Ä Älykkyys. Tutustuttuani tutkivaan oppimiseen olen alkanut ajatella älykkyyttä enemmän sosiaalisena ilmiönä kuin yksilöllisenä ominaisuutena. Näin ajateltuna fiksu ihminen ei käänny sisäänpäin vaan jakaa älykkyyttään työskentelemällä yhdessä muiden kanssa. Hieno ajatus tässä yksilöitä palvovassa maailmassa.
 
Ö

Öykkäriyhteiskunta. Itsekkyyden ja rikastumisen varaan perustuva yhteiskunta ei ole kestävä. Parannan maailmaa myös suosimalla reilua kauppaa ja kuluttamalla kohtuullisesti ja ekologisesti. Tietyissä rajoissa toki, esimerkiksi lihajalosteiden suomista nautinnoista en ole ajatellut luopua.

 

  KALLE MUSEOT MENNYT RAUHA TAIDE POLKUJA PORTFOLIO